-
درس 1 0
در درس 1 شما را با روکش، بریج و سایر پروتز های ثابت رایج در دندانپزشکی آشنا خواهیم کرد.
-
درس 2 0
درس 2 شامل توضیحات لازم در باره پست و کور و شرح مرحله به مرحله قالبگیری پست و کور است.
-
درس 3 0
در این درس وسایل لازم برای تراش دندان و قالبگیری روکش و بریج شرح داده خواهد شد.
-
درس 4 0
مواد قالبگیری روکش ، بریج ، اونله و اینله مشترک هستند و در این درس توضیح داده خواهند شد.
-
درس 5 0
انواع گچ های دندانی و آرتیکولاتور را در این درس خواهی آموخت
-
درس 6 0
درس 6 شامل وسایل و مواد دندانی برای امتحان و سمان کردن پروتز است.
مواد قالبگیری روکش و بریج دندانی
مواد قالبگیری روکش و بریج دندانی
مواد قالبگیری روکش ، بریج ، اینله و اونله مشابه هم هستند و شامل پوتی ، واش ، اکتیواتور (یا اکسلریتور) ، آلژینات و موم است.

1- پوتی و واش
برای تهیه روکش، بریج، اینله و اونله باید با استفاده از ماده قالبگیری پوتی و واش از دندان تراش خورده قالب گیری کرد. پوتی مانند بتونه سفت است ولی واش مانند مایعات روان است. این دو ماده دارای یک فعال کننده به نام اکتیواتور است که باعث سفت شدن آنها می گردد. پوتی و واش بدون نیاز به آب و رطوبت ثبات چند ساعته دارند بنابر این میتوان تا چند ساعت پس از قالب گیری آنها را به لابراتوار ارسال کرد. ترجیحاً بهتر است پس از قالب گیری در یخچال نگهداری شوند.
-طریقه آماده کردن پوتی
نکته : قبل از آماده سازی پوتی لازم است اگر نخ زیر لثه استفاده شده است آن را از دور تا دور دندان خارج کنید.
برای آماده کردن پوتی لازم است به اندازه کافی ماده قالبگیری پوتی را با خمیراکتیواتور مخلوط کرد. به این منظور از پیمانه همراه پوتی استفاده کرده، با در نظر گرفتن اندازه تری، پوتی را از ظرف آن بر میداریم. معمولا برای قالب گیری نیم فک، نیم پیمانه و برای قالبگیری تمام فک یک پیمانه سر صاف مورد نیاز است.
با استفاده از اسپاتول محکمه، پوتی و اکتیواتور را می توان بر روی اسلب شیشه ای و یا پد کاغذی مخلوط کرد. روش دیگر، استفاده از انگشتان دست برای مخلوط کردن است.
در بعضی از منابع ذکر شده است که پودر تالک دستکش های لاتکس باعث اختلال در سفت شدن بعضی از پوتی ها می شود. برای اینکه مشخص شود که پودر دستکش شما چقدر در سفت شدن پوتی اختلال ایجاد میکند لازم است یک بار با دستکش و یک بار بر روی اسلب آن را مخلوط کنید.
چنانچه کیفیت پوتی سفت شده و یا مدت زمان لازم برای سفت شدن آن اختلافی نداشته باشد، شما به جای مخلوط کردن بر روی اسلب شیشه ای می توانید با استفاده از دستکش لاتکس ، پوتی را مخلوط کنید.
-طریقه آماده کردن واش
به میزان لازم واش و اکتیواتور را بر روی اسلب شیشه ای و یا پد کاغذی قرار داده با استفاده از اسپاتول محکمه حداکثر ظرف مدت ۳۰ ثانیه آن دو را با یکدیگر مخلوط کنید و بلا فاصله درون تری قرار داده، درون دهان بیمار ببرید. راه دیگر این است که مقدار کمی از واش مخلوط شده را درون سرنگ مخصوص قالبگیری بریزیم و آن را با فشار در اطراف لبه لثه و همچنین تاج دندان تراش خورده تزریق کنیم تا خط تراش کاملاً ثبت گردد. پس از یکی دو بار قالب گیری، میزان لازم واش و اکتیواتور برای شما مشخص می شود.

2- آلژینات
این ماده قالبگیری مانند پودر است و برای سفت شدن به آب نیاز دارد. پس از قالب گیری لازم است قالب آلژیناتی در محیط مرطوب و یا زیر آب نگهداری شود چون این ماده بی ثبات است و بدون رطوبت دچار تغییرات ابعادی شدید می شود.
-طریقه آماده کردن آلژینات
برای ثبت دندان های فک مقابل معمولاً از آلژینات استفاده می شود. معمولاً تری های فک اصلی و مقابل مشابه هم انتخاب می شوند یعنی اگر فک اصلی نیم فک قالبگیری می شود فک مقابل هم نیم فک خواهد بود.
3- موم دندانپزشکی
معمولاً برای ثبت روابط فکین از موم دندانپزشکی استفاده می شود البته ممکن است از مواد ویژه ای که قوامی شبیه پوتی دارد هم استفاده گردد.
-طریقه آماده کردن موم
به این منظور لازم است یک قطعه موم به ابعاد تقریبی 5 سانتیمتر در 5 سانتیمتر را بر روی شعله چراغ الکلی و یا تورچ نرم کرده، مانند ساندویچ لوله کنید و در اختیار دندانپزشک قرار دهید.
منبعی برای مطالعه بیشتر : drtalebian.com