-
درس 1 0
در این درس کارکنان دندانپزشکی تعریف می شوند و سهم آنها در کنترل عفونت مشخص می شود.
-
درس 2 0
-
درس 3 0
-
درس 4 0
-
درس 5 0
-
درس 6 0
-
درس 7 0
-
درس 8 0
-
درس8.1
-
-
درس 9 0
-
درس9.1
-
-
درس 10 0
-
درس 11 0
-
درس11.1
-
-
درس 12 0
-
درس 13 0
-
درس 14 0
-
درس 15 0
-
درس15.1
-
-
درس 16 0
-
درس 17 0
-
درس 18 0
-
درس 19 0
-
درس 20 0
-
درس20.1
-
-
درس 21 0
-
درس 22 0
اقدامات پس از آلودگی و پروفیلاکسی
اقدامات پس از آلودگی چیست؟
اقدامات پس از آلودگی و پروفیلاکسی (Postexposure Management and Prophylaxis) یکی از بخشهای ضروری هر برنامه کنترل عفونت است.
بدیهی است که حین اجرای درمانهای دندانپزشکی، بزاق با خون بیمار آلوده گردد (7,114). از دیدگاه اداره ایمنی و سلامت کار آمریکا (OSHA:Occupational Safty and Health Adminstration) حتی هنگامی که خون با چشم قابل دیدن نیست مقادیر جزیی از آن در بزاق وجود دارد و به همین دلیل قابلیت انتقال عفونت را دارا است (13,19). بنابراین در محیط های دندانپزشکی، هر یک از کادر درمان باید نگران آلودگی به بزاق و یا خون باشند حتی اگر حون با چشم قابل دیدن نباشد (13).
مدیریت زخم یا محل آلوده شده
1- اولین اقدامی که فرد آلوده به خون باید انجام دهد این است که زخم را با آب و صابون بشوید و مخاط آلوده (مانند مخاط چشم و دهان) را با آب فراوان شستشو دهد. اگرچه شواهد علمی درخصوص استفاده از ترکیبات ضد میکربی و فشار دادن زخم های پوستی جهت کاهش انتقال عفونت وجود ندارد، انجام این دو کار ممنوع نیست.
نکته مهم این است که استفاده از ترکیبات سوزاننده مانند وایتکس و تزریق مواد ضدعفونیکننده به داخل زخم توصیه نمیشود (19).
2- بلافاصله پس از آلودشدن به خون، باید مراتب را به مقامات ذیصلاح گزارش داده، فرد آلوده را به پزشک متخصص ارجاع داد.
چه اطلاعاتی را باید به مقامات مسئول گزارش کرد؟
چون برای تعیین میزان ریسک و خطر عفونت ناشی از آلودگی به خون در محیط کار عوامل متعددی دخیل هستند، اطلاعاتی که باید به مقامات گزارش شود و در پرونده محرمانه پزشکی فرد درج شود عبارتاند از
1) تاریخ و زمان وقوع آلودگی
(2) جزئیات درمانی که در حال انجام شدن بوده است مانند نحوه آلوده شدن و محل وقوع آن، وجود یا عدم وجود ابزار تیز ، نوع و نام تجاری جسم تیز، و نحوه استفاده از جسم تیز.
(3) جزییات مربوط به آلودگی مانند شدت، نوع و مقدار مایعی که باعث آلودگی شده است. در صورتی که آلودگی با بریدن پوست همراه باشد شدت آن را میتوان با میزان عمق زخم ایجاد شده، قطر سر سوزن، سالم یا زخمی بودن پوست مشخص کرد.
(4) جزئیات مربوط به ماده آلودهکننده مانند اینکه آیا به HIV یا سایر عوامل بیماریزای خونی آلوده بوده است. در صورت مثبت بودن جواب این سؤال باید شدت بیماری و یا سایر اطلاعات مربوط به آن گزارش گردد از جمله درمان ضد رتروویروس و میزان بار ویروسی .
(5) جزییات مربوط به فرد آلوده مانند وضعیت واکسیناسیون (از جمله تزریق واکسن هپاتیت B و پاسخ ایمنی بدن به آن).