-
درس 1 0
در این درس کارکنان دندانپزشکی تعریف می شوند و سهم آنها در کنترل عفونت مشخص می شود.
-
درس 2 0
-
درس 3 0
-
درس 4 0
-
درس 5 0
-
درس 6 0
-
درس 7 0
-
درس 8 0
-
درس8.1
-
-
درس 9 0
-
درس9.1
-
-
درس 10 0
-
درس 11 0
-
درس11.1
-
-
درس 12 0
-
درس 13 0
-
درس 14 0
-
درس 15 0
-
درس15.1
-
-
درس 16 0
-
درس 17 0
-
درس 18 0
-
درس 19 0
-
درس 20 0
-
درس20.1
-
-
درس 21 0
-
درس 22 0
استریلیزاسیون : انواع روش های استریل کردن وسایل درمانی
استریلیزاسیون اصطلاحاً عبارت است از استفاده از از روشهای فیزیکی یا شیمیایی به منظور از بین بردن تمام میکروارگانیسم ها ازجمله تعداد قابل توجهی از اسپور باکتری های مقاوم .
استریل به وسیله ای اطلاق می شود که احتمال آلودگی آن به انواع میکروارگانیسم های زنده 1 در 1 میلیون باشد.
ناحیه مخصوص استریلیزاسیون (Sterelization Section) در اتاق استریلیزاسیون (Processing Area) باید شامل دستگاه استریل کننده و سایر تجهیزات مرتبط با آن باشد. این محوطه باید به اندازه ای باشد که برای بارگذاری وسایل درون اتوکلاو ، درآوردن وسایل و بسته ها از اتوکلاو و مکانی برای خنک شدن آنها فضای کافی وجود داشته باشد.
این ناحیه ممکن است شامل انکوباتور (هایی که برای تست اسپور کاربرد دارد ) و انبار وسایل و بسته های استریل شده و نیز اقلام یکبار مصرف باشد (۲۶۰). این ناحیه باید بر اساس توصیه های کارخانه سازنده و همچنین سایر مقررات دولتی دارای تهویه مناسب باشد.
روشهای استریلیزاسیون
وسایل دندانپزشکی مقاوم به حرارت معمولاً به سه روش استریل می شوند 1) حرارت همراه با فشار (اتوکلاو کردن) 2)حرارت خشک ۳) بخارات شیمیایی غیر اشباع (Unsaturated) . برای هر یک از روشهای فوق الذکر باید از وسایل و تجهیزات مورد تایید FDA استفاده کرد.
زمان ، درجه حرارت و سایر پارامترهای لازم برای انجام صحیح استریلیزاسیون و همچنین سینی ها، ظروف ، کاغذهای بسته بندی و اندیکاتورهای شیمیایی یا بیولوژیک بر اساس توصیه های کارخانه سازنده باید استفاده شوند (243،247).
اقلامی که قرار است استریل شوند باید به گونهای در کنار هم قرار بگیرند که چرخش آزاد عوامل استریل کننده از جمله بخار آب، بخار ترکیبات شیمیایی یا حرارت خشک در اطراف تمام وسایل میسر باشد. به این منظور لازم است توصیه های کارخانه سازنده درباره نحوه بارگذاری وسایل در مخزن (Chamber) رعایت گردد (248،260).
وسایل بسته بندی شده تا حد امکان نباید بر روی هم قرار گیرند و نحوه قراردادن بسته ها بهتر است طوری باشد که سمت پلاستیکی بسته بر روی سینی و سمت کاغذی آن رو به بالا باشد تا تخلیه بخار آب بیشتر انجام شده، عمل خشک کردن کامل تر صورت گیرد. به این ترتیب پس از سرد شدن بسته ها قطرات آب را درون بسته نخواهید دید. روش دیگر این است که بسته ها را مانند کتاب در کنار هم قرار دهیم تصویر زیر. (مترجم).

پس از پایان سیکل استریلیزاسیون باید به اندازه کافی زمان برای خشک شدن وسایل و بسته ها درون مخزن اتوکلاو در نظر گرفته شود. تا زمانی که اقلام داخل اتوکلاو کاملاً خشک و سرد نشده اند به آنها نباید دست زده شود چون ممکن است باکتری های چسبیده به پوست دست به راحتی وارد بسته ها شوند (247).
توانایی دستگاه استریل کننده در فراهم کردن پارامترهای فیزیکی مورد نیاز برای انجام استریلیزاسیون مانند فشار و حرارت باید توسط اندیکاتور های مکانیکی شیمیایی و بیولوژیک مورد تایید قرار بگیرند. دستگاه های استریل کننده اتوکلاو بر اساس توصیه کارخانه سازنده ممکن است اندیکاتورهای متفاوتی را برای راستی آزمایی پارامترهای شیمیایی یا فیزیکی مورد نیاز برای فرایند استریلیزاسیون نیاز داشته باشند که لازم است با پشتیبانی دستگاه استریل کننده اتوکلاو مشورت کافی انجام شود.